Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tanrı

  • Okunma : 225
Tanrı Resim

Tanrı, evreni yarattığı ve denetlediği düşünülen kutsal ve yüce varlıktır. Putperestler tanrı olarak kabul ettikleri putlara taptılar; onların dünya ve insanların yaşamı üzerinde etkili olduklarına inandılar. İnsanlar ilkçağlardan beri bir tanrıya ya da yüce bir güce inanma gereği duydu. Tanrıların doğası ve kişiliği ise içinde yaşanılan topluma ve zamana göre değişti. Tanrı bazen, kurban verilerek beğenisi kazanılması gereken kinci ve acımasız bir kişiliğe, bazen de kendisine kurbanlar sunulması yerine, insanlardan iyi ve doğru davranışlar bekleyen, affedici ve sevgi dolu bir kişiliğe büründü.

Musevilik’te Tanrı evrenin tek yaratıcısı ve yöneticisi olarak kabul edildi. Kutsal ve adil olan bir tek Tanrı’nın varlığına inanma Musevilik ile başladı. Bu Tanrı kendisine inananlardan doğru ve adil olmalarını istiyordu. Hıristiyanlık ve Müslümanlık da benzer Tanrı inancını ve tek tanrıcılığı benimsedi.

    Hıristiyanlar üçleme'ye, yani Tanrı’da üç kişiliğin birleştiğine inanırlar. Tanrı’nın bu üç kişiliği Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’tur. Hıristiyanlık ile öbür dinler arasındaki en önemli farklardan biri de, Tanrı inancıyla ilgilidir. Hıristiyanlar Tanrı’nın Hz. İsa’nın bedenine bürünerek dünyaya geldiğine ve burada yaşadığına inanırlar.

    İslam dininde evrenin ve bütün canlıların yaratıcısı, koruyucusu ve yöneticisi olan en yüce varlık Allah adıyla anılır. Bu ad başka hiçbir varlık için kullanılmaz.

    İslam dininde Allah birdir, benzeri ve ortağı yoktur, her şeyin üstündedir. Onun varlığı yerle ve zamanla sınırlı değildir; öncesiz ve sonrasızdır. Varlığı yaptıklarıyla bilinir, ama kendisi gözle görülemez, kavranamaz, düşünülemez ve tasarlanamaz. Kuran'a göre Allah peygamberleri aracılığıyla kitaplar göndererek insanlara doğru yolu gösterir.

    Tek tanrılı bu üç büyük dinin dışında Hindu dininde evrenin her yerinde var olduğu düşünülen kutsal ruh Brahman’a inanılır. Japonya’ya özgü bir dinsel inanç sistemi ve çoktanrılı bir din olan Şinto dininde tanrıların rüzgâr, yağmur, şimşek gibi doğa olaylarını denetledikleri düşünülür. Taocular, evrenden önce de var olan, tükenmez, yorulmaz, görülmez, işitilmez ve her şeyin kaynağı olan Tao’ya inanırlar.

Tanrı Resimleri