Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tarak

  • Okunma : 224
Tarak Resim

Taraklar midye ve istiridyeye akraba, çift çenetli yumuşakçalardır. Yumuşak gövdelerini koruyan iki parçalı (çenetli) kabukları yelpaze biçiminde ve olukludur. Kabuğun iç yüzeyini kaplayan örteneğin (manto) kenarlarında ışığa duyarlı gözler iki sıra halinde dizilmiştir.

    Taraklar denizlerin genellikle kumlu ve çakıllı diplerinde yaşar. Bazı taraklar yaşa­mları boyunca bir yere bağlı kalır. Öbürleri, yüzebilen ender çift çenetliler arasında yer alır. Bunlar çenetlerini hızla açıp kapayarak yarattıkları su akımı sayesinde yüzer. Çenetlerini açabilecek güçte olan denizyıldızları en tehlikeli doğal düşmanlarıdır. Besinlerini içlerine giren sudaki küçük hayvanları ve öbür organik maddeleri süzerek elde eder.

    Tarakların 400’ü aşkın türü bilinmektedir. Yaklaşık 2,5 santimetreden başlayarak 15 cm uzunluğu aşabilen bu türlerin birçoğu en değerli yiyecekler arasında sayılır. Çenetlerini kapatmaya yarayan kalın kas yenebilen tek bölümüdür. Biçimleri ve renklerinin güzelliği nedeniyle taraklar eskiden beri insanın dikkatini çekmiş, koleksiyon amacıyla toplanmış, süs eşyası ve simge olarak kullanılmıştır.

Tarak Resimleri