Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Thermopilai Savaşı

  • Okunma : 217
Thermopilai Savaşı Resim

Thermopilai Savaşı, İÖ 480’de Yunanistan’ın doğu kıyısındaki Thermopilai Geçidi’nde Persler ile Yunanlılar arasında oldu. Pers Kralı Kserkses Babil’den Mısır'a kadar uzanan topraklarına Yunanistan’ı da katmak istiyordu. Bu amaçla dönemin en büyük ordusunu toplayarak Makedonya üzerinden Tesalya’ya yürüdü. Sparta Kralı Leonidas, komutasındaki 300’ü Spartalı, yaklaşık 7.000 kişilik küçük bir kuvvetle Pers ordusunu Thermopilai’de karşıladı. Persler’in geçidi aşma girişimi Yunanlılar’ın başarılı savunması karşısında sonuçsuz kalıyordu. Kral Kserkses’in kendisini ödüllendireceğini düşünen Yunanlı Ephialtes, Pers kuvvetlerine Yunanlılar’ı arkadan kuşatmalarını sağlayacak bir yol gösterdi.

    Bir ihanet karşısında kaldığını anlayan Leonidas önce askerlerinin bir bölümünün yaşamını güvence altına aldı. Geriye kalan 300 Spartalı, 400 Thebaili ve 700 Thespiaili askerden oluşan küçük bir birlikle Persler’in saldırılarını püskürtmeye çalıştı. Üç gün süren kanlı çatışma sonunda Yunanlılar’ın tümü öldü. Persler Yunanistan'ın içlerine kadar ilerlemeyi başardılarsa da ağır kayıplar verdiler.

    Yunanlılar’ın, sayıları yüz binleri bulan Pers ordusu karşısındaki günler süren direnişi büyük bir kahramanlık örneği olarak tarihe geçti. Tarih biliminin babası sayılan Eski Yunanlı tarihçi Herodot, bu ünlü çarpışmayı Herodot Tarihi’nde (Historiai) ayrıntılı olarak anlatır.

Thermopilai Savaşı Resimleri