Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Trilobitler

  • Okunma : 267
Trilobitler Resim

Trilobitler, bir zamanlar en bol bulunan deniz hayvanlarıydı. Yeryüzünün birçok yerindeki kayaçlarda fosil kalıntıları bulunan bu hayvanlar tespihböceklerine oldukça benziyordu. Sert ve eklemli gövdeleri uzunlamasına üç lopa ya da bölüme ayrılmıştı. Yunanca kökenli trilobit adı da “üç loplu” anlamına gelmektedir. 

Trilobitler ilk kez Kambriyen Dönem’in başlangıcı olan yaklaşık 570 milyon yıl önce denizlerde ortaya çıkmış, Permiyen Dönem’ in sonu olan yaklaşık 225 milyon yıl önce tümüyle yok olmuşlardır. Oldukça iri olan bazılarının uzunluğu 45 santimetreyi aşarken, bazıları çok daha küçüktü. Büyük bölümü denizin dibinde bulunuyordu. Bazıları yüzebilirken, öbürleri çamura gömülü olarak yaşıyordu.

    Trilobitlerin zırhlı gövdesinin ön bölümünü oluşturan başında genellikle gözler ve duyargalar vardı. Orta bölüm bölütlüydü. Kuyruk bölümü de sağlam bir örtüyle korunmuştu.

    Her bölütte yer alan bir çift uzantı yürümenin yanı sıra deniz dibinde yiyecek aramakta kullanılıyordu. Yüzen türler daha hafif yapıda ve dikenliydi. Trilobitler sağlam dış iskeletlerini tatıp yenisini oluşturarak gelişiyordu.

Trilobitler Resimleri