Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Victoria Gölü

  • Okunma : 225
Victoria Gölü Resim

Victoria Nyanza da denen Victoria Gölü, Afrika’nın en büyük gölüdür. 69.422 km2’lik alanıyla Kuzey Amerika’daki Superior Gölü’nden sonra dünyanın ikinci büyük tatlı su gölü olan Victoria Gölü’ nün büyük bölümü Tanzanya ve Uganda’da, küçük bir bölümü ise Kenya topraklarında kalır. Doğu Afrika yaylasındaki sığ bir çukurluğu dolduran gölün en derin yeri yalnızca 80 metredir.

    Victoria Gölü, Beyaz Nil’in ana kaynağıdır. Nil’in asıl kaynağı olarak kabul edilen Kagera Irmağı ve birçok başka ırmağın beslediği gölün dışarı açıldığı tek yer, kuzeyde Uganda’ nin Jinja kasabası yakınlarındadır. Göl suları buradaki Owen Çağlayanı Barajı’ndan Victoria Nili’ne boşalır. Bu baraj ve hidroelektrik santralın 1954’te tamamlanmasıyla burada önceden bulunan çağlayan sular altında kalmıştır.

    Araplar’ın Ukerewe adını verdiği göle, İngiliz kâşif John Hannig Speke 1858’de ulaştı ve göle Kraliçe Victoria’nın onuruna Victoria adını verdi. Göldeki birçok adanın en büyüğü olan Ukerewe Adası gölün güneydoğusunda yer alır. Göl kıyısında ve yakınında yer alan kasaba ve kentlerden bazıları Uganda’da Kampala, Entebbe ve Jinja; Tanzanya’da Bukoba, Muansa; Kenya’da Kisumu’dur. Victoria Gölü’nde en önemli ekonomik etkinlik balıkçılıktır. Buharlı gemiler gölde yük ve yolcu taşır.

Victoria Gölü Resimleri