Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Yanma

  • Okunma : 330
Yanma Resim

Yanma, çok miktarda ısının açığa çıktığı bir kimyasal tepkime ya da tepkimeler dizisidir. Tepkimeye katılan maddelerden biri gazdır ve bu gaz genellikle oksijendir. Yanma sırasında çoğunlukla ışık ve alev de çıkar. Kömür, odun, gaz ya da petrol gibi maddeler ateşlendiğinde yanma oluşur.

    Yanma, patlama olarak adlandırılan çok ani bir süreç halinde gerçekleşebilir ya da çok yavaş gelişebilir. Paslanma çok yavaş bir yanma biçimidir; bu olayda demir havadaki oksijenle birleşir ve bu tepkime sırasında açığa çıkan ısı anında çevreye yayılıp kaybolur. Otomobil motorlarında yakıt olarak benzin buharı ve hava karışımı kullanılır; motorun silindirlerine emilen yakıt bir kıvılcımla ateşlenerek yakılır ve bunun sonucunda aniden genleşerek pistonu aşağı doğru iter. Bazı yavaş yanma süreçlerinde ısı dışarı kaçamaz ve yakıt zamanla ısınarak birden alev alır. Yaş saman yığınlarında bu olay gerçekleşebilir ve yığının iç kesimleri bir anda alev alacak kadar ısınabilir. Buna kendiliğinden yanma denir.

    Alev, ısı kadar ışığın da açığa çıktığı bir yanma bölgesidir. Açık ateşte kömürün ancak bir bölümü yanar; ama bu, yanmamış parçacıkların akkor hale gelmesini sağlayacak yeterli ısı sağlar. Bu parçacıklar daha sonra soğur ve bacanın üst kesimlerinde is ya da kurum halinde birikir. Gaz sobasında yakılacak olan gaz, püskürtme memesinde havayla karıştırılır. Havadaki oksijen gazdaki karbonun tümüyle yanmasını sağlar. Böylece, hemen hemen renksiz ya da soluk mor bir alev çıkar. En büyük ısı, bu renkte alev çıkaracak oranda karıştırılmış gaz-hava bileşiminden elde edilir.

Yanma Resimleri