Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Yoğurt

  • Okunma : 314
Yoğurt Resim

Yoğurt, sütün mayalanmasıyla yapılan, hafif ekşi bir besin maddesidir. İnek, koyun, keçi ya da manda sütünden yapılabilir.

    İlk kez Anadolu’da ya da Balkanlar’da yapıldığı sanılan yoğurt birçok dilde Türkçe’ deki adıyla bilinir. Birçok kimse bol yoğurtla beslenmenin sağlıklı ve uzun bir yaşam sağlayacağına inanır.

    Yoğurt, kaynatılarak sterilize edilen süte Lactobacillus bulgaricus adlı bakterilerin katılmasıyla üretilir. Ilık süte maya olarak biraz yoğurt katılarak evlerde kolayca yapılabilen yoğurt, pazarlamak amacıyla mandıralarda üretilirken mayalanacak süte önce yağsız süttozu katılarak yoğunluğu artırılır. Yoğurda istenen kıvamı ve tadı vermek için Streptococcus thermophilus adlı başka bir bakteri de mayaya katılır. Bakterilerin sütü mayalayabilmesi için mayalanan sütün yaklaşık olarak 44°C sıcaklıkta olması gerekir. Sütün sıcaklığı 5°C’ye düştüğü zaman mayalanma durur; ama mayalandıktan sonra üzeri örtülerek yavaş yavaş soğumaya bırakılan süt, soğumadan önce yeterince mayalanıp yoğun bir kıvam alır. Mayalanmanın sürüp yoğurdun fazla ekşi olmaması için yoğurt soğukta saklanır. Avrupa’da genellikle şeker ve çeşitli meyvelerle tatlandırılarak yenen yoğurt, balla karıştırılarak da yenir. Türkiye, Yunanistan ve Hindistan’da yoğurdun içine salatalık doğrayıp nane, dereotu gibi kokulu otlar ve biraz su katılarak, bir tür salata olan cacık yapılır. Bazı yemeklerin yapılmasında kullanılan yoğurt, birçok yemeğe de servis sırasında eklenir. Yoğurdun sulandırılmasıyla yapılan serinletici bir içecek olan ayrana Hindistan’da lassi adı verilir.

    Sterilize edilmiş sütten yapıldığı ve laktik asit içerdiği için yoğurtta başka bakteri türleri barınamaz. Bu nedenle kolayca bozulmayan yoğurt, mide için yararlıdır.

Yoğurt Resimleri