Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Şahin

  • Okunma : 236
Şahin Resim

Gerçek şahinler (Buteo cinsi) 25 türden oluşan yırtıcı kuşlardır. Buteo cinsi dışındaki bazı türlere de, çaylaklara yakın akraba olmakla birlikte, görünüş benzerliği yüzünden şahin adı verilmiştir. Örneğin Avrasya’nın ılıman bölgelerinde yaygın olan ve Türkiye’nin kuzey kesimlerinde de üreyen bayağı arı şahini (Pernis apivorus) bu kuşların en iyi bilinen türüdür. Arı şahinleri büyük ölçüde yabananlarının larvalarıyla beslenir.

    Gerçek şahinler uçuş sırasında, geniş kanatlarına, kanat uçlarında bir ölçüde ayrılmış teleklerine ve büyük kuyruklarına dikkat edilerek ayırt edilebilir. Ağır kanat darbeleriyle uçar, havada yorulmadan saatler boyunca daireler çizerek kalabilirler. Tanınmış türlerinden bayağı şahin (Buteo buteo) Eskidünya’da geniş bir dağılım gösterir. Tarım alanlarında ve engebeli bölgelerde rastlanan bu şahin türü Türkiye’nin de en yaygın yırtıcı kuşları arasındadır. Ağaçların tepesi ve kayalık uçurum kenarları gibi yüksek bir tünekten gözüne kestirdiği
avına hızla saldınr. Tavşan, sıçan, kurbağa, yılan ve böcek gibi hayvanların yanı sıra leşle de beslenir. Çalı çırpıdan yap tıklan ve yumuşak maddelerle döşedikleri geniş yuvaları ağaç tepelerinde ya da kaya çıkıntılarında bulunur. Dişi şahinler yuvaya beyaz üstüne kahverengi lekeli 2-5 yumurta bırakır.

Şahin Resimleri