Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Pirinç Kuşu

  • Okunma : 246
Pirinç Kuşu Resim

Pirinç Kuşu, Kuzey Amerika’nın kuzey kesimlerinde üreyen ve genellikle Güney Amerika’nın iç kesimlerinde kışlayan bir kuş türüdür. İnekkuşları (Molothrus cinsi) ve 80’i aşkın öbür kuş türleriyle birlikte leteridae familyasını oluşturur. Pirinçkuşu (Dolichonyx oryzivorus) yaklaşık 18 cm uzunluğunda ve kaim gagalıdır. İlk bakışta irice bir serçeyi andırır. Üreme mevsiminde erkeğin tüyleri, ensesindeki sarı, sırtında ve kuyruksokumundaki beyaz lekeler dışında siyahtır. Üreme mevsiminden sonra tüylerini döken erkeğin yeni tüyleri, serçelerinki gibi sarımsı kahverengi ve çizgilidir. Erkek ilkbahara kadar dişi ve yavrularınkine benzeyen bu tüylerle dolaşır.

    Pirinç kuşları çiftleştikten sonra dişiler yerdeki oyuklara bitki saplarından çanak biçiminde yuvalar yapar ve bu yuvalarını otla döşerler. Dişi yuvaya koyu benekli grimsi ya da kahverengimsi 5-6 yumurta bırakır. Yavrular büyüyüp palazlanınca, pirinç kuşları sürüler halinde toplanıp güneye göç etmeye başlar.

    Bütün ilkbahar ve yaz boyunca pirinç kuşları buldukları böceklerle beslenip yavrularını da beslerler. Yaz sonuna doğru ise buğdaygil bitkilerinin tohumlarını yemeye başlarlar. Pirinç kuşu sürüleri eskiden kıyılardaki bataklıklarda yetiştirilen pirinçlere büyük zarar veriyordu. Ama pirinç üretilen alanların değişmesi sonucu verdikleri zarar da azalmıştır.

Pirinç Kuşu Resimleri