Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sarıasma

  • Okunma : 268
Sarıasma Resim

Ötücü kuşların biri Eskidünya’ya, öbürü Yenidünya’ya yayılmış, yakın akraba olmayan iki grubu sarıasma adıyla tanınır. Bu kuşların erkekleri genellikle dikkat çekici bir zıtlık oluşturan siyah ve sarı ya da siyah ve turuncu tüylerle bezelidir. Sarıasmaların Eskidünya’da 24 türü vardır. Bunların güçlü gagaları hafifçe aşağı doğru kıvrıktır. Ağaç tepelerinde yaşar, dallar arasında hamak gibi gerilmiş yuvalar yaparlar.

    Bayağı sarıasma (Oriolus oriolus) Avrupa’da bulunan tek sarıasma türüdür. Çok ürkek olduğundan pek görülmez. Ama flüt sesine benzeyen coşkulu şakıması yerini belli eder. Üreme mevsiminde temel besinini böcekler oluşturur. Üreme mevsimi dışında incir gibi çeşitli meyveleri yer. Uzunluğu 25 santimetredir. Türkiye’nin geniş yapraklı ormanlarında, parklarında, meyve bahçelerinde ürer.

    Yenidünya’daki grubu oluşturan 30 kadar sarıasma türü biraz daha küçük yapılı ve daha kısa gagalıdır. En iyi bilinen türlerinden Baltimore sarıasmasının (Icterus galbula) erkeği turuncu siyah tüylü, dişisi kahverengi üstüne sarı ve beyaz desenlidir. Bu tür de ağaç tepelerine tüneyip güzel şakımasıyla tanınır.

    Bahçe sarıasması (Icterus spurius) da Kuzey Amerika’da ürer. Erkeğin göğsü, karnı ve kuyruksokumu kızıl kahverengi, öbür bölümleri siyahtır. Seyrek ağaçlı tarım alanlarında ve meyve bahçelerinde yaşar, hoş bir sesle şakır.

Sarıasma Resimleri