Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Bernoulli ailesi

  • Okunma : 735

Bernoulli ailesi, Alba dükünün baskısından kurtulmak için XVI. yy. sonlarından Basel'e sığınan Anvers kökenli matematikçiler ailesi. Üyeleri XVII. yy. sonunda ve XVIII. yy'da matematiğin gelişmesine büyük katkıda bulunmuşlardır.

Jacques Bernoulli: (Basel 1654-ay.y. 1705). Önce din bilim öğrenimi gören Jacques Bernoulli, Batı Avrupa'da matematik öğrenimi gördükten sonra Basel'e döndü (1682) ve Leibnitz'in temellerini attığı sonsuz küçükler hesabını geliştirdi. 1687'de Basel Üniversitesi matematik profesörlüğüne getirildi. Sonsuz küçükler hesabı ile uygulamaları ve olasılıklar hesabı üstüne çalışmalar yayımladı.

Jean Bernoulli: (Basel 1667-ay.y. 1748). Önce tıp öğrenimi gören, sonra matematiğe yönelen Jean Bernoulli, ağabeyi Jacques ölünce,Basel Üniversitesi'nde onun yerine ders vermeye başladı (1705). Sonsuz küçükler hesabının ilkeleri ve çeşitli uygulamaları üstüne birçok muhtıra yayınladı ve yeni hesabın yayılmasına büyük katkısı oldu.

Daniel Bernoulli: (Groningen 1700-ay.y. 1782). Jean Bernoujlli'nini oğlu olan Daniel Bernoulli, |önce Peters-, burg'ta (1725-1733), sonra Basel Üniversitesi'nde matematik profesörlüğü yaptı. Ama çalışmalarında kuramsal matematikten çok, fizik ve hidrodinamiğe eğildi. Kuramsal hidrodinamiğin kurulmasına büyük katkısı oldu; kısmı türevli denklemlerin çözümlerinin yapısı konusundaki kalem tartışmalarına katıldı. Adıyla anılan, sıkıştırılamaz bir akışkanın akışındaki mekanik enerjinin korunumuyla ilgili teoremi ve havanın ses boruları içinde titreşimlerine ilişkin yasaları buldu.