Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Borgia Ailesi

  • Okunma : 333

BORGIA AİLESİ, Rönesans döneminde İtalya’da büyük bir güç kazandı. İspanyol kökenli olan bu soylu aile, 15.-16. yüzyıllarda entrikalarla kilise ve siyasette çok etkili oldu. 19. yüzyılda bu aileyi konu alan silahşor romanları yazıldı. (Borgia’nın İspanyolca yazılışı Borja’dır.)

Alfonso de Borgia (1378-1458), 1443’te İtalya’ya yerleşti; 1455’te III. Calixtus adıyla papa oldu. Alfonso de Borgia iyi yürekli ve bilgili bir kişiydi. Yeğeni Rodrigo Borgia (1431-1503) ise, uçarı, keyfine düşkün, kurnaz ve hırslı bir adamdı. Alfonso de Borgia yeğenini kayırarak ve ayrıcalıklı davranarak ona hak etmediği bir hoşgörü gösterdi. Bir din adamı olmasına karşın, Rodrigo’nun evlilik dışı sekiz çocuğu olmuştu. Rodrigo 1492’de, rüşvet ve türlü aldatmacalarla rakiplerini atlatarak, VI. Alexander adıyla papa olmayı başardı. Gelmiş geçmiş papalar içinde en vicdansızıydı denebilir. Papalığı süresince türlü rezaletlerle ünlenen Rodrigo, başta oğlu Cesare Borgia ve kızı Lucrezia Borgia olmak üzere, ailenin gücünü ve zenginliğini artırmak için çalıştı.

Cesare Borgia (1476-1507). Zorbalığı ve acımasızlığıyla kısa sürede ün kazanan Cesare’nin, papa olan babasının güvenini yitirmemek ve kendi çıkarlarını korumak için, öz kardeşi Juan’ı öldürtmekten kaçınmadığı söylenir. Kardeşinin ölümü Cesare’nin tasarladığı bir cinayet olmasa bile, bu gizemli ölümden yarar sağladığı bir gerçektir. Babası Papa VI. Alexander ise, siyasal oyunları için destek sağlamak amacıyla Cesare’ye yanaştı. 1498’de Fransa Kralı XII. Louis karısı Jeanne’dan boşanmak istediğinde, Papa Alexander onay bildirgesini kendi amaç ve çıkarları için imzalayarak, Cesare ile krala gönderdi. Buna karşılık kral, Cesare’yi Valentinois Dükalığı ile ödüllendirdi; gerektiğinde de askeri yardımda bulunacağına söz verdi.

23 yaşındayken, İtalya’nın merkezinde yeni bir krallık kurmayı tasarlayan Cesare, türlü hile ve hainliklerle bunu nerdeyse başarıyordu. Çok acımasız bir askerdi ve papa olan babasının desteğine güveniyordu. Ne var ki. Papa VI. Alexander ölünce, bunu fırsat bilen düşmanları Cesare’yi yakalayarak tutukladılar. 1506’da kaçmayı başaran Cesare, Navarre Sarayı’na sığındı. Viana kalesinin kuşatılması sırasında öldürüldü.

Lucrezia Borgia (1480-1519), babası ile ağabeyinin siyasal entrikalarında araç olarak kullanıldı. Siyasal çıkarlar uğruna dört kez evlendirildi. Bu evliliklerden ikisi papanın kararıyla, üçüncüsü de Lucrezia’nın kocasının, cinayet olduğundan kuşku duyulan ölümüyle sona erdi. Lucrezia, kan dökücü eylemlerle ve zorbalıkla suçlanırsa da bu suçlamalara ilişkin somut bir kanıt yoktur. Lucrezia, gençlik yıllarıyla ilgili olumsuz söylentilere karşın, sonradan adını temize çıkarmayı başardı. Dönemin birçok ünlü sanatçısını koruması altına alan Lucrezia, İtalyan edebiyatı ve resim sanatının gelişmesinde etkili oldu.

Francisco de Borgia (1510-1572), Alexander’ın torununun oğludur. İspanya’da doğan Francisco kendi ülkesinde öğrenim gördü ve önemli görevlerde bulundu. Karısının ölümünden sonra Cizvitler’e katıldı. 1551’de rahip olan Francisco, yaşamını misyonerliğe ve Cizvit tarikatının öğretisini yaymaya adadı. 1565’te tarikatın başkanlığına getirildi. Ölümünden sonra 1671’de azizlik katma yükseltilerek, Aziz Francis Borgia olarak anıldı.