Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

BOSTAN SİNEĞİ

  • Okunma : 325
BOSTAN SİNEĞİ Resim

Dere kıyıları, bostanlar, sebze bahçeleri gibi sık bitki örtüsüyle kaplı sulak yerlerde yaşadıkları için bostan sineği ya da dere sineği adıyla anılan bu sinekler sivrisineklere çok benzer. Gövdeleri ve bacakları sivrisineklerinki gibi ince ve uzundur; türlerden çoğunda da gene sivrisineklerinkini andıran bir çift uzun ve saydam kanat bulunur. Oysa bütün benzerliklerine karşın bostan sinekleri ile sivrisinekler arasında yakın bir akrabalık ilişkisi yoktur; yaklaşık 5.000 türü olan bu sinekler, karasinek, sivrisinek gibi bütün gerçek sinekleri içeren çiftkanatlılar (Diptera) takımı içinde sivrisineklerden ayrı bir familya oluşturur.

    Bostan sinekleri sivrisinekler gibi hastalık taşımaz; bununla birlikte türlerden birçoğu oldukça zararlı sineklerdir. Çünkü bu türlerin dişisi yumurtalarını bitkilerin arasına bırakır ve yumurtadan çıkan larvalar toprağın içine yerleşerek bitki kökleriyle beslenir. Böylece bostanlara, sebze bahçelerine, hatta bazen ekinlere büyük zarar verirler. Tarım zararlısı olan türlerin çoğu, kanat açıklıkları 2 santimetreyi bulan iri sineklerdir. Larvalarının üzeri de meşin görünümünde kalın ve kahverengi bir deriyle kaplıdır.

    Bostan sinekleri daha çok yaz sonunda, özellikle nemli çayırlarda ve su kenarlarındaki bitkilerin arasında görülür. Bacakları çok uzun ve incecik olduğundan kolayca kopabilir. Gene de dişi bostan sineği yumurtalarını bırakmak için gövdesini toprağa sokarken bu narin bacaklarına güvenir. Pek iyi uçamayan bu sinekler genellikle geceleri ortaya çıkarlar. Yalnız bazı türlerin erkekleri akşamüstleri gruplar halinde toplanıp tatarcıklar gibi aşağı yukarı uçarak dans eder. Bostan sineklerinin çok ilginç davranış özellikleri vardır. Gündüzleri gizlenmek için özel bir çaba göstermedikleri gibi, günün büyük bölümünü de bir sinek için en tehlikeli yer olan örümcek ağlarında geçirirler.

    Bostan sineklerinin bazı türleri kanatsızdır; bu türler kanatların gereksiz, hatta zararlı olabileceği yerlerde yaşar. Örneğin rüzgârlı bir adada yaşayan bostan sineklerinin kanatsız olması, rüzgârla denize doğru sürüklenerek boğulmalarını önler. Kuzey yarıküredeki kanatsız türlerden biri de kışın dağların doruklarında yaşar ve karların üzerinde yavaş yavaş sürünerek yol alır.

BOSTAN SİNEĞİ Resimleri