Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Çakal

  • Okunma : 269
Çakal Resim

Çakal köpekgiller familyasından bir etçil memelidir. Kurda çok benzemekle birlikte ondan daha ufak yapılıdır. Boyu, 30-35 cm uzunluğundaki tüylü kuyruğuyla birlikte en fazla 95 cm olan çakalın yüzü kurda göre daha uzun ve daha sivridir. Kulakları da uzun, sivri ve diktir. Tilki gibi çakalın da kuyruğunun dibinde çok güçlü ve pis kokulu salgısı olan bir bez bulunur.

    Çakalın üç türü, kurt ve köpek gibi, Canis cinsinde yer alır. En yaygın tür olan bayağı çakal (Canis aureus) Doğu Avrupa, Güney Asya ve Kuzey Afrika arasındaki bütün bölgelerde bulunur; Türkiye’de de kıyı bölgelerinde ve Güneydoğu Anadolu’nun alçak kesimlerinde yaşar. Bayağı çakalın kirli sarı kürkü sırtta daha da koyu bir renk alır; karın bölümünde ise beyaza yakın renktedir. Yanları pas kırmızısı tüylerle kaplı olan kara sırtlı çakal (Canis mesomelas) ve boz renkli postunun iki yanında belli belirsiz çizgiler bulunan çizgili çakal (Canis adustus) Afrika’nın doğu ve güney bölgelerinde yaşar.

    Çakallar gün boyunca inlerinde ya da sık çalılıklar arasında saklanır, geceleri ortaya çıkarlar. Havlamayla uluma arası garip ve ürkütücü bir bağrışları vardır. Çakallar genellikle sürüler halinde yaşar ve avlanırlar. Özellikle kışın yiyecek bulamadıklarında kasaba ve köylerin dış mahallelerine gelerek yiyecek bulmak için çöpleri karıştırdıkları, hatta kümes hayvanlarına saldırdıkları da olur. Meyve, kuş yumurtaları ve küçük memeliler çakalların başlıca yiyecekleridir. Aslan gibi yırtıcıların öldürdüğü hayvanların artıklarını da yerler. Sürü halinde dolaşan çakallar koyun ya da antilop gibi büyük hayvanlara saldırıp öldürebilir. Dişi çakal iki ay kadar süren bir gebelikten sonra iki ile yedi arasında yavru doğurur. Kurtlar gibi çakallar da evcil köpeklerle çiftleştirilerek melez yavrular elde edilebilir.

Çakal Resimleri