Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Cezayir Menekşesi

  • Okunma : 264
Cezayir Menekşesi Resim

Cezayir Menekşesi zakkumgiller familyasından birkaç tür bitkinin ortak adıdır. Hepsi de Virıca cinsi içinde yer alan cezayirmenekşesi türlerinden bazıları sürünücü ve çokyıllıktır; bazıları ise yukarı doğru büyüyen biryıllık bitkilerdir. En yaygın üç türden biri olan küçük cezayir menekşesinin (Vinca minör) anayurdu Avrupa’dır. Kısa saplı, oval ve parlak yeşil yaprakları kışın dökülmez. Toprak üzerinde sürünen dalları birbirine girerek hasır gibi bir görünüm oluşturan bu tür ilkbahar başlarında mavi çiçekler açar. Sürünücü özelliği ve güzel çiçekleri yüzünden küçük cezayir menekşesi mezarların üzerini süslemekte kullanılır ve belki de çokyıllık oluşu yüzünden sonsuz yaşamın simgesi sayılır.

    Büyük cezayirmenekşesi (Vinca majör) de Avrupa kökenlidir. Oldukça uzayan bir sarılıcı bitki olan bu türün çiçekleri morumsu mavi, yuvarlakça yaprakları çoğunlukla beyaz kenarlıdır. Çiçekçiler bu türü pencere önü çiçeklikleri için yetiştirirler. Madagaskar cezayir menekşesi (Vinca rosea) öteki türlerin tersine sarılıcı ya da sürünücü değil, yukarı doğru büyüyen bir bitkidir. Genellikle 45 santimetreden kısa olan boyuyla küçük bir çalı görünümündedir. Yaz ve sonbahar boyunca bitkinin üzeri kırmızı, pembe ya da beyaz çiçeklerle kaplıdır.

    Cezayir menekşesi gölgeli yerlerde iyi yetişir. Sürünücü türlerin gövdesi toprağa değdiği yerlerde köklenir. Bu yeni gövdeler kesilip toprağa daldırılarak bitki çoğaltılır. Bu yönteme “daldırma” denir. Biryıllık olan Madagaskar cezayirmenekşesi ise tohumdan yetiştirilir.

    Cezayir menekşesinin bazı bölümleri lösemi ve yara tedavisinde, ayrıca ana sütünü kesmek ve akan kanı dindirmek için kullanılır.

Cezayir Menekşesi Resimleri