Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Fetret Devri

  • Okunma : 657

Fetret DevriAnkara Savaşı'ndan (1402) sonra Osmanlı devletinde başlayan ve onbir yıl süren karışıklık (fetret, Arapça "ara", "kargaşalık" anlamına gelir) dönemine verilen ad. Yıldırım Bayezit'in büyük oğlu ve veliaht şehzade Emîr Süleyman (ya da Süleyman Çelebi), Ankara Savaşı'nın yitirildiğini anlayınca sadrazam Çandarlı Ali Paşa'yla Edirne'ye giderek hükümdarlığını ilan etti ve Rumeli'yi egemenliği altına aldı.

Bu arada şehzade İsa Çelebi Bursa'ya, şehzade Çelebi Mehmet (Mehmet I) Amasya'ya yerleşerek, ağabeylerinin hükümdarlığını tanımadıklarını açıkladılar. Ulubat'ta şehzade İsa Çelebi ile Çelebi Mehmet arasındaki ilk çatışmada, savaşı kazanan Çelebi Mehmet, Bursa ve Karesi'yi ele geçirdi. Yeni bir ordu kurmaya çalışan İsa Çelebi, Eskişehir'de yakalanarak öldürüldü (1410). Böylece Anadolu Çelebi Mehmet'in, Rumeli'yse Emîr Süleyman'ın egemenliği altına girdi. Osmanlı birliklerinin en güçlülerine komuta eden Emîr Süleyman'ın Anadolu'ya yürüyüp Ankara'yı alması üstüne.

Çelebi Mehmet, savaşa girmeyip geri çekilmekle yetindi. Emîr Süleyman'ın Rumeli'ye dönmesinden sonra çatışmaya katılan şehzade Musa Çelebi, ilk çatışmada yenildikten sonra güçlerini toplayarak Emîr Süleyman'ı yenmeyi başardı ve 17 Şubat 1411 'de Edirne'de tahta çıktı: Emîr Süleyman, İstanbul'a kaçarken yolda öldürüldü. Taht kavgasında baş başa kalan Musa Çelebi ile Çelebi Mehmet arasındaki, Çatalca'nın kuzeybatısında İnceğiz'de yapılan ilk savaşı Musa Çelebi kazanınca, Çelebi Mehmet yaralı olarak kaçıp İstanbul'a sığındı. 1412'de Musa Çelebi'ye bir kez daha yenildiyse de, 30 000 kişilik bir orduyla üçüncü kez Rumeli'ye geçti ve Sofya yakınlarında Samakov'da Musa Çelebi'nin ordusunu bozguna uğratarak Musa Çelebi'yi öldürttü (1413). Böylece tahtta rakipsiz kalıp, yok olmaya yüztutmuş Osmanlı devletini yeniden birleştirdi ve Fetret Devri'nin yol açtığı bunalıma son verdi.