Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Gemici Henrique

  • Okunma : 215
Gemici Henrique Resim

(1394-1460). 15. yüzyılda Afrika’nın batı kıyılarına ve Madeira Adaları’na yapılan keşif gezilerinin gerçekleştirilmesi için destek sağlayan Portekiz Prensi Henrique, bu çabalarından ötürü Gemici Henrique olarak anılır. Hiçbir zaman keşif için denize açılmamış olmasına karşın, her zaman denizcileri desteklemiş ve korumuştur.

    Prens Henrique Afrika ve doğuyu çok merak ediyordu. Yeni yerlerin keşfedilmesi kadar, Hıristiyan dinini yaymak da istiyordu. Henrique Portekiz’in güneyindeki bir körfezde kendisi için küçük bir saray yaptırarak, usta denizcileri, haritacıları, astronomları ve dönemin ünlü deniz aygıtları yapımcılarını buraya topladı.

    Henrique’in koruması altında denizaşırı seferlere çıkan kardeşi Pedro gittiği ülkelerden çeşitli kitap ve haritalar getirdi. O dönemde gemicilerin okyanusta yönlerini saptamak için kullandıkları pusula ve usturlap gibi denizcilik aygıtlarında ve gemi yapımında önemli ilerlemeler sağlandı. Eskisine göre daha dayanıklı gemiler yapıldı. Henrique’in koruması altında Sierra Leone’ye kadar uzanan seferler sırasında Madeira ve Cabo Verde (Yeşil Burun) Adaları, Senegal ve Gambia ırmaklarının ağızları keşfedildi. Gemici Henrique’in başlattığı keşif gezileri sonraki yıllarda da sürdürüldü. Henrique’in ölümünden bir yıl sonra Gine Körfezi’ne ulaşıldı. Yaklaşık 1487’de Bartolomeu Dias Ümit Burnu’na; bundan 10 yıl sonra da Vasco da Gama Hindistan’a ulaşmayı başardı.

Gemici Henrique Resimleri