Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Herakles

  • Okunma : 680

Herakles, Eski Yunan mitolojisinde gücüyle ünlü kahraman. Romalıların Hercules'le bir tuttukları Herakles'in (Herkül de denir) dünyaya gelişi ve yaşamıyla ilgili birbirinden çok farklı efsaneler vardır. Bunlardan en yaygınına göre, annesi Alkmene'nin eşi Amphitryon'un kılığına girmiş olan tanrı Zeus tarafından baştan çıkarılmasıyla doğmuş, bu duruma çok öfkelenen Zeus'un karısı tanrıça Hera, beşiğine iki yılan göndererek onu öldürtmek istemişse de, Herakles yılanların ikisini de boğarak öldürmüştür.

Herakles'in yaşamı boyunca gerçekleştirdiği kahramanlıklar çeşitli efsanelerde "Herakles'in on iki işi" diye adlandırılmıştır. Herakles'in, Tiryns kralı Eurystheus'un isteğiyle yerine getirdiği bu "on iki iş" şunlardır: (1) Metal ya da taştan yapılmış silahlarla öldürülemeyen Nemea aslanını öldürmek (Herakles aslanı öldürdükten sonra postundan kendi bir pelerin ve bir sopa yapmıştır; (2) Lerne bataklıklarında yaşayan çok başlı ejderi öldürmek (yitirdiği her başının yerine iki yenisi çıkan ejderi öldürmeyi başaran Herakles, ejderin kanını sonradan oklarında zehir olarak kullanmıştır); (3) Tanrıça Artemis'in kutsal hayvanlarından olan Keryneia ejderini yakalamak; (4) Erymanthos yaban domuzunu yakalamak; (5) Augias'ın ahırlarını temizlemek; (6) Tanrı Ares'in kutsal hayvanları olan demir tüylü stymphalos kuşlarını öldürmek; (7) Girit boğasını ele geçirmek; (8) Diomedes'i ve insanla beslenen atlarını öldürmek; (9) Amazonların kraliçesi Hippolyte'nin büyülü kemerini ele geçirmek; (10) Geryon'u öldürmek ve sürülerini Yunanistan'a sürmek; (11) yeraltı dünyasının gözcü köpeği Kerberos'un zincirlerini çözmek; (12) Hesperislerin bahçelerindeki altın elmaları ele geçirmek.

Bu işleri başardıktan ve daha birçok kahramanlıktan sonra Deianeira'yla evlenen Herakles, eşini İole'ye âşık olarak bırakmış, bunun üstüne öç almak isteyen Deianeira'nın gönderdiği, kentauros Nessos'un kanıyla işlenmiş gömleği giyince bedeninin her yanının yandığını hissedip, Oiti dağında yaktığı ateşe atlayarak intihar etmiş, daha sonra Olympos'a kabul edilip, ölümsüzlüğe kavuşmuş ve Hera'nın kızı Hebe'yle evlenmiştir. Eski Yunan mitolojisinde bir ölümlüyken, ölümsüzleşerek tanrı haline gelen tek insandır.

Eski Yunan ve eski Roma filozofları, özellikle de stoacılar, erdemi zevkten üstün görerek ağır koşullara göğüs geren ve bunun ödülü olarak tanrıların katında Ölümsüzlüğe erişen Herakles'i ermiş bir kahraman olarak tanımlamışlardır. Sanat yapıtlarında genellikle Nemea aslanının postunu giymiş ve elinde bir topuz taşırken canlandırılan Herakles pek çok yazara (Euripides, Hesiodos, Pindaros, Sophokles, Seneca, vb.) da esin kaynağı olmuştur.