Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kakım

  • Okunma : 270
Kakım Resim

Sansargiller (Mustelidae) familyasının bir türü olan kakım (Mustela erminea), kuzey yarıkürenin ormanlık ve çalılık kesimlerinde yaşar. Yakın akrabalarından gelincikler kadar yırtıcı olan bu küçük memeli hayvan genellikle kuşları ve küçük kemiricileri yer. Ama kendi ağırlığını 15-20 kat aşan bir tavşanı bile keskin dişleriyle boğazlayıp öldürebilir. En iri kakımların uzunluğu kuyruklarıyla birlikte 40 santimetreyi biraz aşar. Ağırlıkları ise 300 gramı geçmez. Dişiler erkeklerden, kuzeyde yaşayanlar güneydekilerden daha küçüktür. Yazın postlarının üst bölümleri kahverengi, alt bölümleri açık renktir. Soğuk bölgelerde yaşayanların postu kış gelince beyaza döner. Yalnız kuyruklarının ucu her mevsim siyahtır. Postun rengi, eski tüylerin dökülüp yenilerinin çıktığı güz ve bahar aylarında değişir. Beyaz renkli kış postlarından elde edilen kürkler çok değerlidir ve gelinciklerinki gibi “ermin” adıyla tanınır.

    Kakımlar yaz aylarında çiftleşir. Dişiler ertesi yılın baharında 3-13 yavru doğurur. Yavruların gözleri doğumu izleyen yaklaşık bir ay boyunca kapalı kalır. Anne ve baba uzunca bir süre yavrularını besler, koruyup kollar. Bir kakım 7-8 yaşma geldiğinde artık yaşlanmış demektir.

    Kakımlar Türkiye’nin İç ve Doğu Anadolu bölgeleri ile Karadeniz Bölgesi’nde bulunur. Eski kaynaklarda kakım yerine kullanılan Farsça kökenli “as” adı, günümüzde artık kullanılmaz olmuştur.

Kakım Resimleri