Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kala

  • Okunma : 278
Kala Resim

Çiçekçilerin vitrinlerinde iri, beyaz çiçekleriyle dikkati çeken kala (Zantedeschia aethiopica) çok sevilen bir süs bitkisidir. Anayurdu Güney Afrika olan bu bitki kendi doğal çevresini andıran sıcak iklimli yerlerde açık havada kolaylıkla büyür, ama serin iklimlerde ancak seralarda ya da ev içlerinde yetiştirilebilir. Kala yalnızca köklü olarak değil kesilerek de satıldığı için çiçekçilikte çok değerli bir bitkidir.

    Çiçekleri kadar yaprakları da çok alımlı olan kala bitkisi kalın ve etli köksaplarından (kök ve sürgün veren toprakaltı gövdeleri) üretilir; bu köksaplar zehirlidir. Köksaplardan çıkarak öbekler oluşturan koyu yeşil renkli ve mızraksı, iri yaprakların arasından beyaz çiçekler yükselir. Kalın sapların ucunda açan bu çiçekler ortasındaki “çomak” adı verilen sarı renkli ve dilsi uzantılarıyla çok ilginç bir görünüm sergiler. Aslında botanik açısından bu dilsi uzantı yani çomak çok sayıda küçük çiçeğin oluşturduğu bir çiçek başağı, onu çevreleyen ve saran beyaz renkli örtü de bir çiçek yaprağıdır. Çiçek yaprağının bu pürüzsüz beyaz renginden ötürü bitkiye “gelinçiçeği” de denir. Kalanın san ya da pembe çeşitleri de geliştirilmiştir. Kalaya yakın akraba olan Zantedeschia cinsinden bazı türler de süs bitkisi olarak yetiştirilir.

    Kala gibi yılanyastığıgiller (Araceae) familyasında yer alan başka bir türe (Calla palustris) de yaygın olarak kala adı verilir. Aslında “kala” sözcüğü bu türün bilimsel cins adından türemiştir. Genel görünümü kalayı andıran, ama ondan farklı olarak nemli ve serin yerleri seven bu tür en çok göl ve havuz kenarlarında yetişir. Kıpkırmızı bir üzüm salkımını andıran meyveleri çok zehirlidir.

Kala Resimleri