Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kızamık

  • Okunma : 224
Kızamık Resim

Kızamık özellikle çocukluk çağında çok sık görülen son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Ama bu hastalığa bir kez yakalananlar ömür boyu bağışıklık kazanırlar. Ayrıca birçok ülkede koruyucu bir önlem olarak çocuklara kızamık aşısı yapılarak en az birkaç yıl bağışıklık sağlanır.

    Kızamığın etkeni bir virüstür. Hastaların aksırık ve öksürükleriyle havaya saçılan virüslerin solunum yoluyla alınmasıyla, hatta doğrudan doğruya kızamıklı birine dokunmakla hastalık insandan insana kolayca bulaşır. Mikrobun vücuda girmesinden yaklaşık iki hafta sonra hastalığın ilk belirtileri başlar. Başlangıçta yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük, baş ağrısı, boğazda yanma ve ağrı gibi belirtilerle şiddetli bir soğuk algınlığını andırır. Üç beş gün sonra hastanın yüzünde ilk döküntüler belirir. Yer yer kümelenen bu kırmızı renkli küçük lekeler çok geçmeden bütün vücuda yayılır. Hatta ağzın içinde bile beyazımsı pulcuklar biçiminde döküntüler oluşur. Ateş, öksürük, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı bir süre daha devam eder; bu arada hastanın ateşi 39°C-40°C’ye kadar yükselebilir. Dört gün kadar sonra yüzdeki ve vücuttaki kırmızı döküntüler yavaş yavaş solarak kaybolur.

    Kızamığın bu kadar hızla yayılmasının nedenlerinden biri de döküntülerin ortaya çıkmasından önceki belirtilerin basit bir soğuk algınlığı sanılmasıdır. Kızamık olduğundan kuşkulanılmadığı için okula gönderilen çocuklar hastalığı öbür çocuklara da bulaştırırlar. Aslında kızamığın en bulaşıcı olduğu dönem döküntülerin belirmesinden önceki günlerdir.

    Kızamıktakinden daha açık renkli döküntülerle kendini gösteren, ama daha hafif ve tehlikesiz olduğu için kızamıkçık denen hastalık da gene bir virüsten ileri gelir ve çok bulaşıcıdır. Yüzde ve vücutta birkaç gün içinde kaybolan pembe renkli lekeler belirir; çoğu kez boyundaki lenf bezleri şişer. Tehlikeli bir hastalık olmamakla birlikte, gebeliğin ilk üç ayı içinde kızamıkçığa yakalanan annelerin bebeklerinde sağırlık, körlük, kalpte oluşum bozuklukları gibi önemli aksaklıklar ortaya çıkabilir. Bu yüzden birçok ülkede koruyucu önlem olarak 12-13 yaşlarındaki kız çocuklarına kızamıkçık aşısı yapılır.

Kızamık Resimleri