Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kızböceği

  • Okunma : 214
Kızböceği Resim

Kızböcekleri güneşli havalarda tatarcık, sivrisinek ve öbür küçük böcekleri avlamak için göllerin ve akarsuların üstünde ya da ormanlarda uçarken görülebilir. Yalnızca uçarken avlanan bu böceklerin görme duyuları çok gelişmiştir. Bazılarında birbirine bitişen iyice genişlemiş petekgözler 1.000’i aşkın ayrı “göz” den oluşur. Gövde bölümlerinde dar ve uzun, genellikle saydam iki çift kanat bulunur. Gövdeleri uzun ve incedir.

    Bilinen 5.000 dolayında kızböceği türünün çoğu tropik bölgelerde yaşar. Bazılarının saatte 95 kilometreye yaklaşan bir hızla uçabilmesine karşılık iyi uçamayan türleri de vardır.

İki Ayrı Yaşam

Kızböcekleri yaşamlarının ilk bölümünü göl ve akarsularda geçirir. Dişiler yumurtalarını ya uçarken suya serpiştirir ya da çeşitli biçimlerde su bitkilerinin saplarına ve yapraklarına bırakır. Yumurtadan çıkan yavrulara nemf denir. Nemfler arka uçlarından içeri çektikleri suyu geri püskürtüp hızla ileriye doğru fırlayabilirler.

    Besinlerini çok küçük balıklar ve kurbağa larvaları gibi küçük su canlıları oluşturur. Avlarını yakalamak için başka böcek türlerinde rastlanmayan bir organ geliştirmişlerdir. Ağız parçalarından altdudağın iyice uzayarak biçimlendirdiği bu organ ok gibi ileri uzatılıp avın yakalanmasını sağlar ve kullanılmadığı zaman katlanıp ağzın geri kalan bölümünü örttüğünden maske olarak adlandırılır. Avı maskenin ucundaki bir çift hareketli kanca tutar.

    Yaklaşık bir yılda gelişimini tamamlayan nemf, sudan çıkarak uygun bir yere tırmanır. Burada sırtı boyunca yarılan derinin içinden erişkin kızböceği çıkar. Önceleri küçük olan gövde ve kanatlar, kısa sürede tam boyutlarına ulaşır. Ama gövdenin parlak renklerine kavuşması için saatler ya da günler geçmesi gerekebilir. Nemfler gibi yırtıcı olan erişkinler uçarken birçok zararlı böceği avlayarak yararlı bir işlev görür. İyi birer avcı olan kızböcekleri yarım saatte kendi ağırlıklarına eşit besini tüketebilirler. Kızböceklerine yusufçuk adı da verildiği gibi özellikle çok ince yapılı olanlarına iğnecik denir.

Kızböceği Resimleri