Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kulağakaçan

  • Okunma : 245
Kulağakaçan Resim

Kulağakaçan, adını uyuyan insanların kulağına girdiği inancından almasına karşın zararsız bir böcektir. Gövdesinin arka ucundaki kıskaca benzer uzantı çiftini korunma amacıyla kullansa bile pek acı vermez. Bayağı kulağakaçan (Forficula auricularia) gün boyunca karanlık deliklerde saklanır, geceleri bitkilerle ve ölü böceklerle beslenmek için dışan çıkar. Özellikle kasımpatı ve yıldızçiçeklerine düşkündür. Anavatanı Avrasya olmakla birlikte denizaşırı taşınan yüklerin arasına girip yeryüzünün
hemen her yerine yayılmıştır. Kulağakaçanlar ender olarak uçar. Uçmadığı zaman geniş ve zarsı arka kanatlarını kısa ve derimsi ön kanatlarının altına katlayıp gizler.

    Dişi kulağakaçanlar ilkbaharda 40-60 yumurta bırakır. Çoğu böceğin tersine, açılana kadar yumurtalarının üstünde nöbet tutar. Yavru kulağakaçanlar her deri değiştirmenin ardından biraz daha büyüyerek uzunca bir süre yuvada kalır. Yavrular yuvadan ayrıldıktan sonra dişi yeniden yumurtlar.

    Kulağakaçanların uzunluğu 5-50 mm arasında değişen 1.000’i aşkın türü bilinmektedir. Bunların arasında okaliptüs ağaçlarının kabukları altında yaşayan siyah, beyaz, kırmızı ve uçuk sarı renklerle alacalı bir Avustralya türü (Apachyus peterseni) de vardır..

Kulağakaçan Resimleri