Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Komançiler

  • Okunma : 564

Komançiler, Kuzey Amerika'da Kızılderili halk. XV. yy'da Orta Amerika'dan gelip, günümüzde ABD'nin batı kesimini oluşturan yarı çorak bölgelere (Texas, New Mexico, Arizona, Nevada) yerleşen Komançiler Uto-Aztek Kızılderilileri topluluğundandırlar. Bölgenin coğrafi özelliklerine uygun olarak, ilkel bir gezici ekonomi çerçevesi içinde avcılıkla geçinmişler, ayrıca komşu kabilelere yaptıkları kanlı akınlarda savaşçılıklarıyla ün salmışlardır.

Komançiler, avda ok ve yay kullanır, kendilerini, tüylerle ve boyalarla süslü, yuvarlak, deri bir kalkanla ko rurlardı. Savaş silahlan yuvarlak başlı topuzdu (tomahawk). Düşmanlarını öldürünce, gözlerini oyup ganimet diye alırlardı.

Koni biçimi çadırlarını (tipi) yaban öküzü derileriyle örterlerdi. Bedenlerinin alt bölümüne doladıkları örtüde yaban öküzü derisindendi. Sırtlarına deri bir örtü atar, genellikle kuş tüyleri ya da kıllarla süslü mokasen ayakkabılar ve tozluklar kullanırlardı. Başlıca besin kaynakları yaban öküzü etiydi. Önce güneşte kurutulan et, sonra hafifçe ateşte kızartılır, daha sonra da dövülerek saklanırdı.

Anglosaksonlarla ilk ilişkilerinin dostça olmasına (İspanya'ya karşı savaşta Amerikalılarla ittifak yaptılar) karşılık, XIX. yy'da hükümetle aralan bozulan Komançiler, ABD-Meksika Savaşı'nı sona erdiren antlaşmanın maddelerini asla benimseyemediler. Aralarında alkol kullanımının yaygınlaşmasıyla, erkeklerin bir bölümü güçsüzleşti; ateşli silahlarla yaban öküzlerinin sistemli biçimde yok edilmesi de, geleneksel yaşamlarına öldürücü bir darbe indirdi. Günümüzde sayıları 4 640 dolayında olan Komançiler, Oklahoma'daki bir Kızılderili rezervinde yoksul bir yaşam sürmektedirler.