Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Körlük

  • Okunma : 608

Körlük, Her iki gözü de içine alan bütünsel ya da kısmi görme yitimi. Körlük (ya da görmezlik), çeşitli ülkelerde yasal ve toplumsal düzenlemelere bağlı olarak farklı biçimde tanımlanmakta, sözgelimi ABD'de, düzeltilemeyen 6/60 ya da daha kötüsü, yani normal bir kişi 60 m'yi gördüğü halde gözlük camları kullanılarak bile 6 m'den ötesinin görülmemesi, körlük sayılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Körlüğü Önleme Program Danışmanlık Grubu'ysa, körlüğü 3/60'tan (gözlük camlarıyla bile 3 m'den ötesinin görülememesi) az görme keskinliği olarak tanımlamaktadır. Ayrıca birçok bölgede çok sayıda insanın örgütlü göz incelemesinden geçirilemediği, buna karşılık uzman olmayan personel tarafından testten geçirilebilmesine olanak bulunduğunu gözönünde tutan WHO, gündüz ışığında 3 m uzaklıktan gösterilen parmakları sayamamayı da "körlük" diye tanımlanmıştır.

1980 verileriyle dünyada görme keskinliği 10/ 200'den az olan kişilerin sayısının 28 milyon dolayında olduğu açıklanmıştır. Bu engel düzeyi, bir kişiyi özel bir yardım ve rehabilitasyon olmadan, toplum içinde etkili bir biçimde işlev görmekten alıkoymaktadır. Ama ABD ve öbür sanayi ülkelerinin bazılarında görme tanımı bunun yerine 20/200 olarak alınsa, dünyadaki toplam kör sayısı yaklaşık 42 milyona yükselecekti.

Körlüğün yaygınlığı ve nedenleri coğrafi konuma ve bir bölgenin ekonomik durumuna göre değişir. Sözgelimi, tropikal bölgelerdeki gelişmekte olan ülkelerde, körlerin sayısının, WHO'nun tanımı kullanılarak, en az

21    milyon olduğu sanılmaktadır. Bu yüksek sayı, söz konusu ülkelerde trahom, onkoserka hastalığı, beslenme yetersizliği hastalıkları, keratomalasi ve kseroftalmi gibi göz hastalıklarının çok yaygın olmasından kaynaklanır, Bunun yanı sıra, aynı ülkelerde kataraktları ya da kaza sonucu göz yaralanmalarını tedavi edecek hekim sayısı azdır. Göz bakımının kolayca sağlanamadığı ve tedavi edilmemiş katarakt ve teşhis edilmemiş glokomun da yaygın olduğu öbür gelişmekte olan ülkelerde de, körlerin sayısının 5,5 milyon kadar olduğu sanılmaktadır.

Buna karşılık, tıp hizmetleri gelişmiş ülkelerde, iyileşebilir körlüklerin çoğu tedavi edilmekte, dolayısıyla, birçok kişide görme sorunlarının bulunmasına karşın, körlerin sayısı 2 milyonu aşmamaktadır. Gelişmiş ülkelerde başlıca körlük nedenleri yaşla ilgili katarakt, glokom, şeker hastalığı ve göz ağtabakasında sarı benek yozlaşmasıdır.