Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Mauritius

  • Okunma : 305
Mauritius Resim

Mauritius Hint Okyanusu’nda, Madagaskar Adası’nın 885 km doğusunda, bağımsız bir ada ülkesi ve İngiliz Uluslar Topluluğu üyesidir.

    Çevresi mercan resifleriyle kaplı, volkanik kökenli Mauritius kuzeyden güneye 61 km, doğudan batıya 47 km boyunca uzanır. İklim kasım ve nisan arasında sıcak, öbür aylarda serin ve kurudur. Kasırgalar adada zaman zaman büyük zarara yol açar. Bir zamanlar abonoz gibi değerli ağaçların bulunduğu ormanların yerini bugün tarlalar almıştır. Adadaki eşine az rastlanır türden yabanıl yaşam
bugün yok olma tehlikesi içindedir. Uçamayan, büyük bir kuş türü olan dodonun sonuncusu 1681 ’de öldürülmüştür.

    Verimli killi topraklarda çeşitli tropik bitkiler yetişir. Ovaların büyük bir bölümü şekerkamışı plantasyonlarıyla kaplıdır. Şeker dışarıya satılan önemli bir üründür. Öteki tarımsal ürünler yapraklarından elde edilen özsuyun ilaç yapımında kullanıldığı sarısabır, çay, domates, muz ve hindistancevizidir. Başta pirinç olmak üzere ülkenin yiyecek gereksinimi dışarıdan sağlanır. Ülkenin başkenti ve en önemli limanı batı kıyısında yer alan Port Louis’dir. Ada balıkçılıkta Japonya ve Rusya’dan teknik yardım alır. Turizm önemli bir gelir kaynağıdır.

    Mauritius, nüfusu hızla artan ülkelerden biridir. Nüfusun üçte ikisi ada yerlilerinden, geri kalanı Çinliler, Fransızlar, İngilizler, Afrikalılar ve melezlerden oluşur. Resmi dil İngilizce olmakla birlikte halkın çoğu Fransızca, bir bölümü de Fransızca’yla yerli dillerin karışımı olan Kreol dili konuşur. Yerliler arasında Hindu dini ve Müslümanlık yaygındır.

    Ülke düzenli hava ve deniz seferleriyle Fransa’ya, İngiltere’ye, Güney Afrika’ya, Japonya’ya ve Avustralya’ya bağlanır.

Tarih

Arap gemicileri Mauritius’a 10. yüzyılda, Portekizliler de 15. yüzyılda ayak bastılar. 1598’de yönetimi ele geçiren Hollandalılar adaya Nassau Kontu Maurits’in anısına Mauritius adını verdiler.

    18. yüzyıl başlarında ada Fransızlar’a geçti ve adı “île-de-France” olarak değiştirildi. Fransızlar şekerkamışı tarlalarında çalıştırmak üzere Afrika’dan çok sayıda köle getirdiler. Napolyon Savaşları sırasında ada Hint Okyanusu’ndaki İngiliz gemilerine karşı askeri üs olarak kullanıldı.

    1810’da İngilizler adayı ele geçirdiler, ama ada halkının dili, yasaları ve gelenekleri korundu. 1830’larda İngiliz sömürgelerinde köleliğin kaldırılmasıyla birlikte şekerkamışı plantasyonlarında çalıştırılmak üzere adaya çok sayıda Hintli işçi getirildi.

    Mauritius 1968’de bağımsızlığını kazanıncaya kadar, bir İngiliz sömürgesi olarak kaldı. Ülkenin ilk başbakanı Sir Seewoosagur Ramgoolan bu görevi 1982’ye kadar sürdürdü. Rodrigues Adası da Mauritius’a bağlıdır.

Mauritius'a İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 2.041 km2.

Nüfus: 1.061.000 (1989).

Yönetim: Bağımsız, parlamenter devlet; İngiliz Uluslar

Topluluğu üyesi.

Başkent: Port Louis.

Doğal Yapı: Orta kesimde 826 metre yüksekliğinde bir yayla yer alır. Ada mercan resifleriyle çevrilidir.

Başlıca Ürünler: Şekerkamışı, sarısabır, çay, tütün, giysi.

Eğitim: Parasızdır. İlkokul çağındaki çocukların yüzde 90'ı okula gitmektedir.

Mauritius Resimleri