Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Niagara Çavlanı

  • Okunma : 210
Niagara Çavlanı Resim

Niagara Irmağı üzerinde, Erie ve Ontario gölleri arasında bulunan görkemli Niagara Çavlanı, Kuzey Amerika’nın en güzel doğal görünümlerinden birini oluşturur. Dökülen suların saydamlığı çavlanın güzelliğini artırır. Yüz binlerce yıl önce bölgeyi kaplayan bir buzul kütlesi ağır ağır kuzeye doğru ilerlerken, Ontario Gölü havzasının Erie Gölü’nden 100 metre daha aşağıda kalmasına yol açtı. Böylece, buzların erimesiyle oluşan sular sarp bir yamaçtan aşağıya akmaya başladı. Bu olay ırmağın kaynağına bugünkünden 11 km daha uzakta başlamıştı. Ne var ki, suyun aşındırma gücü dolayısıyla
yamaç yavaş yavaş ırmağın kaynağı yönünde geriledi. Bugün ırmak, çavlanı aştıktan sonra derin bir boğazın içinde akar.

    Niagara Irmağı bu bölgede ABD ile Kanada arasındaki sınırı çizer. Irmağın suları büyük bir hızla ilerlerken, yamacın hemen başındaki ormanlık Goat Adası ile ikiye ayrılır. Böylece iki çavlan oluşur. Bunlardan Kanada’da kalanı, biçiminden ötürü Horseshoe (Atnalı) Çavlanı adını alır. Yüksekliği 49 metre, genişliği ise 790 metredir. Bir zamanlar gerili bir halatın üzerinden çavlanı geçmek ya da bir fıçı içinde kendini çavlandan aşağı bırakmak sıkça rastlanan gösterilerdendi. 1960’ta bu çavlana kapılan 7 yaşında bir çocuk burnu bile kanamadan kurtarılmıştı. 50 metre yüksekliği, 305 metre genişliği olan Amerika Çavlanı’nda su miktarı daha azdır.

    Elektrik enerjisi üreten su türbinlerini çalıştırmakta çavlandan yararlanılır. Çok fazla su alınması durumunda çavlanı besleyen suyun azalacağı ve çavlanın doğal güzelliğinin bozulacağı düşüncesiyle ABD ve Kanada, belli bir miktardan fazla su kullanmayacakları konusunda anlaşmaya varmışlardır. Çavlanların çevresinde halka açık parklar yer alır. Bölgeyi her yıl 2 milyona yakın insan gezer. Bu parklardan çavlanların ikisi de görülebilmektedir. Kanada’daki çavlan olağanüstü görünümüyle çok etkileyicidir. Çavlanın saçtığı su tanecikleri gökkuşakları oluşturur. Ziyaretçiler asansörle Amerika Çavlanı’nın dibine inecek olursa, dökülen suların arkasındaki Rüzgârlar Mağarası’nın olağanüstü görünümüyle karşılaşır. Niagara Irmağı’nın iki yakasındaki ABD ve Kanada kentlerinin her ikisinin de adı, Niagara Falls’dur ve bunlar boğazın üzerindeki köprülerle birbirlerine bağlanmıştır.

Niagara Çavlanı Resimleri