Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Oscar Wilde

  • Okunma : 329
Oscar Wilde Resim

(1854-1900). İrlanda asıllı İngiliz şair ve yazar Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde en çok, ince bir mizahla yazmış olduğu Lady Windermere’in Yelpazesi (Lady Windermere’s Fan; 1892), Ehemmiyetsiz Bir Kadın (A Woman o f No Importance; 1893) ve The Importance o f Being Earnest (1895; “Ciddi Olmanın Önemi”) gibi oyunlarıyla tanınır. Dorian Gray’in Portresi (The Picture o f Dorian Gray; 1891) adlı bir de romanı vardır. 

    Oscar Wilde Dublin’de doğdu. Babası ünlü bir doktor, annesi ise şairdi. Dublin’de Trinity College’da ve Oxford Üniversitesi'nde öğrenim gördü. 1878’de “Ravenna” adlı uzun şiiriyle bir ödül kazandı. 1884’te evlenen Wilde’ın iki çocuğu oldu. Mutlu Prens (The Happy Prince and Other Tales; 1888) ve Narlı Bahçe'yi (A House o f Pomegranates; 1891) çocukları için yazdı.

    Oscar Wilde, 19. yüzyılın sonlarında, Sanayi Devrimi’nin sonucu olarak ortaya çıkan çirkinliklere karşı bir tepki olarak gelişen Estetikçilik Akımı’m benimsedi. Edebiyatta “güzellik için güzellik” ilkesini savundu. Girdiği çevrelerde parlak zekâsı ve nükteli konuşmalarıyla ilgi çeken Oscar Wilde, yazarlığıyla olduğu kadar kişiliğiyle de ün kazandı. Ne var ki, bir süre sonra eşcinsellikle suçlanarak hakkında dava açılması ve hapse girmesi, gözden düşmesine neden oldu. Reading Zindanı Baladı (The Ballad o f Reading Gaol; 1898) adlı uzun şiirinde cezaevindeki güç koşulları dile getirdi. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra yoksulluk çeken Wilde, yaşamının geri kalan günlerini çoğunlukla yurtdışmda geçirdi ve Paris’ te öldü.

Oscar Wilde Resimleri