Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Taşçeviren

  • Okunma : 237
Taşçeviren Resim

Taşçevirenler, ucu hafifçe yukarı kıvrık kısa ve yassı gagalı iki türden oluşan kıyı kuşlarıdır. Adlarını, yiyecek ararken çakılları ve deniz kabuklarını ters çevirmelerinden alırlar.

    Yaklaşık 22 cm uzunluğundaki bayağı taşçevirenin (Arenaria interpres) gövdesi kalın, bacakları oldukça kısadır. Yazın üst bölümleri kızıl kahverengi, siyah desenli başı ile göğsü siyah ve beyaz, alt bölümleri beyazdır. Sonbaharda üst bölümleri soluk kahverengiye döner. Ama uçarken kanatlarındaki beyaz şeritler nedeniyle siyah ve beyaz görünür. Bacakları sarı, gagası siyahtır. Başlıca üreme alanları Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki taşlık ya da “kayalık kıyılardır. Üreme mevsiminde erkek birçok yalancı yuva, dişi ise yumurtalarını bıraktığı bir tek yuva yapar.

    Bayağı taşçeviren kışı geçirmek için Güney Amerika, Güney Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda kıyılarına kadar göç eder. Göç sırasında Türkiye’nin üstünden de geçer. Bazıları Türkiye’nin batı kıyılarında kışlar.

    Kara taşçeviren (Arenaria melanocephala) Alaska’nın kuzeyinde üredikten sonra Meksika’ya kadar uzanan bölgelere göç eder. Tüyleri genel olarak koyu renk, kanatları siyah ve beyaz desenlidir. Taşçevirenler sık sık öbür kıyı kuşlarıyla birlikte görülür.

    

Taşçeviren Resimleri