Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sinekkapan

  • Okunma : 236
Sinekkapan Resim

Sinekkapanlar tünedikleri gözetleme yerlerinden birden fırlayarak yakından geçen sinekleri ve öbür uçucu böcekleri havada avlayan ötücükuşlardır. İki ayrı familya altında toplanan bu kuşlar Eskidünya sinekkapanları (Muscicapidae) ile Amerika ya da Yenidünya sinekkapanlarından (Tyrannidae) oluşur.

    Eskidünya sinekkapanlarının iyi bilinen üyelerinden benekli sinekkapan (Muscicapa striata) tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Uzunluğu yaklaşık 15 cm, üst bölümleri grimsi kahverengi, alt bölümleri beyazımsıdır. Başında ve göğsünde sıralar halinde dizilmiş soluk benekler bulunur. Mayıs ayının ortalarından başlayarak parklarda, bahçelerde ve seyrek ağaçlı ormanlarda kulak tırmalayıcı tiz ötüşü duyulabilir. Türkiye ormanlarında, park ve bahçelerinde de yaygın biçimde ürer. Yosun, kıl ve yünü örümcek ağlarıyla bağlayıp oluşturdukları yuvalarına ağaçların üstünde ya da duvar ve kaya oyuklarında rastlanabilir. Dişi, yuvaya mayıs ayının sonlarında kırmızımsı lekeli, yeşilimsi boz 4-5 yumurta bırakır. Sinekkapanlar kışı Afrika’da ve Asya’nın güneybatısında geçirir.

    Japonya’da yaşayan bir tür (Muscicapa narcissina) siyah ve beyazın yanı sıra parlak sarı tüylerinden ötürü nergis sinekkapanı adıyla tanınır. Bu tür güzel ötüşüyle de dikkat çeker.

    Asya’nın güneyinden Yeni Zelanda’ya kadar uzanan bölgeye yayılmış 40 kadar tür yelpaze kuyruklu sinekkapanlar olarak bilinir. Bu kuşlar adlarını uzun ve yuvarlak uçlu kuyruklarını sık sık yelpaze gibi açmalarından alır.

Yenidünya Sinekkapanları

Kralkuşları (Tyrannus cinsi) da içeren Yenidünya sinekkapanları 300’ü aşkın türü kapsar. Ama bu kuşların yalnız üçte biri Eskidünya sinekkapanları gibi tüneklerinden fırlayıp sinekleri havada yakalar. Çoğu soluk renkli ve kırmızı ya da sarı tepelidir: Kuzey Amerika’da yaşayan yaklaşık 30 türü bulunur. Makas kuyruklu sinekkapan (Muscivora forficata) uzun ve şerit biçiminde uzamış derin çatallı kuyruğuyla kolaylıkla tanınabilir. ABD’nin güneyindeki kurak düzlüklerde ve çayırlarda üreyen bu tür kışın Orta Amerika’ya göç eder.

Kralkuşlar kavgacılıklarıyla ünlüdür. Uzunluklarının 20 cm dolayında olmasına karşın, karga ya da atmaca iriliğindeki yırtıcı kuşları bile yıldırırlar. Bazen iri kuşların sırtına çıkarak başlarını gagalarlar.

Sinekkapan Resimleri