Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Thomas Hobbes

  • Okunma : 534

Thomas Hobbes, İngiliz filozofu (Westport 1588-Hardwick Hail 1679). Oxford Üniversitesini bitiren Thomas Hobbes, P. Mersenne'le dostluk kurdu. Avam Kamarasinda tanrıtanımazları cezalandırmak için bir yasa çıkarılınca (1667), bir daha yapıt yayınlamamak koşuluyla kral tarafından bağışlandı.

Hobbes, tözün cisimselliğini, bütün olguların mekanik hareketlerine indirgenebileceğim (mekanik maddecilik) savunmuştur. Bilgi kuramı duyumcudur: Bütün bilgiler, düşünceler duyumda sağlanır. Her insanın doğal olarak herşeyi yapmaya hakkı vardır; bu, "herkesin herkesle savaşı" anlamına gelir. Bu nedenle, barışın iyiliklerin en yücesi olduğunu kavrayan insanlar, bütün haklarını tek bir egemen güce (hükümdar ya da meclis) bırakırlar. Bu aşamadan sonra iyilik ya da kötülük egemen gücün isteğine bağlıdır. Hobbes'un kuramı mutlakıyet yönetimine akılcı açıklamalar getirmiş, "Tanrı hukukuna dayanan krallık" kuramını temelinden yıkmıştır.

Başlıca yapıtları: The Elements of Law Natural and Politic (Doğa ve Siyaset Yasasının Öğeleri, 1640), De Cive (Yurttaşlık Üstüne, 1642), Leviathan (1651), De Corpore (Cisimler Üstüne, 1655), De Homine(İnsanlar Üstüne, 1658).