Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Uzakdoğu Dövüş Sporları

  • Okunma : 220
Uzakdoğu Dövüş Sporları Resim

Birçok sporun kökeni dövüşe dayanır, ama Çin'de ve Japonya’da dövüş sporları çok uzun bir zaman dilimi içinde gelişerek manevi, hatta dinsel bir boyut kazanmıştır. Çinli ve Japon öğretmenler bu sporlara yönelen kişilerin zihinsel ve ruhsal durumlarının en az fiziksel cesaretleri kadar önemli olduğunu vurgular. Manevi ve felsefi düşünceler ile zorlu bedensel hareketleri birleştiren Uzakdoğu dövüş sporlarında Taoculuk ve Budacılık'ın etkileri açıkça görülebilir.

    Bu sporlar, silahlı ya da gelişmiş tekniklerin uygulandığı silahsız dövüşler olarak ikiye ayrılır. Silahsız Uzakdoğu dövüş sporlarının en bilinen biçimlerinden JUDO ve KARETE kendi sayfalarında ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Batıda yaygın olarak yapılan bazı sporlar Uzakdoğu dövüş sporlarıyla yakından ilişkilidir. Eskrim, kendo denen eski bir kılıç sporundan, okçuluk ise kyudo'dan geliştirilmiştir. Bazı Uzakdoğu dövüşlerinde silah olarak bıçak, orak, sırık gibi sıradan, günlük aletler kullanılır. Efsanevi kahraman Robin Hood ve arkadaşlarınca sık sık yapılan sırık dövüşlerinin bazı Uzakdoğu sporlarıyla yakın benzerlikleri vardır.

    Silahsız Uzakdoğu dövüşleri, genellikle el ve ayak vuruşlarına ya da düşürme tekniklerine dayanır. Bir tür güreş olan sumo karşılaşmalarında, dev güreşçiler dövüşür. Eski jiu jitsu'dan geliştirilen judo, bugün Olimpik bir spordur. İÖ 5. yüzyılda Taocular’ın bir idman biçiminde uyguladıkları kung fu İÖ 3. yüzyılda dövüş sporu olarak da yapılmaya başlandı. Kung fu hareketleri kaslar arasında uyum ve eşgüdümün yanı sıra zihinsel yoğunlaşma ve katı bir özdisiplin de gerektirir. Uzakdoğu dövüş sporlarının yaygınlaşmasında sinema da önemli bir rol oynamıştır. Bruce Lee (1940-73) kısa oyunculuk yaşamı boyunca çevirdiği filmlerle karate, kung fu gibi dövüş sporlarım batı dünyasına tanıtmış ve sevdirmiştir. Bugün birçok spor merkezi karate ve judo gibi bilinen Uzakdoğu sporlarını öğretmek amacıyla, çeşitli yaş gruplarına yönelik kurslar düzenler. Bunların dışında kalan aikido, hapkido ve Çin boksu gibi farklı bazı Uzakdoğu dövüşleri ise Çin ve Japonya dışında pek bilinmez.

Uzakdoğu Dövüş Sporları Resimleri