Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kış Sporları

  • Okunma : 233
Kış Sporları Resim

Kış Sporları, kışları karlı geçen bölgelerde yaygın olan paten, kızak, kayak gibi sporların genel adıdır. Bu sporların bazıları olimpiyatlarda da yer alır.

    Kızak, paten ve kayağın ulaşım için eskiden beri kullanıldığı ülkelerde yaşayanlar, doğal olarak kar ve buz üzerinde yapılan sporları severler. İngiltere gibi pek soğuk olmayan ülkelerde yaşayan insanlarsa, 19. Yüzyılda temiz havanın, karlı dağların ve kış sporlarının tadını çıkarmak için İsviçre gibi dağlık ve karlı ülkelere gitmeye başladılar. Günümüzde her yıl milyonlarca insan kış sporları yapmak için Kuzey Amerika, Avrupa ya da başka yerlerdeki kış sporu merkezlerine gider.

    İsviçre’de bir kış sporları ve dinlence kenti olan St. Moritz’de çeşitli spor tesislerinden başka, Cresta Pisti olarak bilinen dünyaca tanınmış bir kızak yarışı yolu vardır.

    Ülkemizde de Bursa’da Uludağ’da, Kayseri’de Erciyas Dağı’nda ve Bolu’da Kartalkaya’da gelişkin spor tesisleri bulunmaktadır. Bunlardan başka Erzurum’un Palandöken Dağı ve Kars’ın Sarıkamış ilçesi de kış sporları için elverişli yerlerdir. Erzurum’da kayak önemli bir spor dalı durumuna gelmiştir. Türkiye’nin en iyi kayakçıları çoğunlukla bu ilden çıkmaktadır.

    Kış sporları yapmaya giderken üst üste birkaç kat giyilen ince giysiler tek bir kalın giysiden daha koruyucudur. Başlıklı bir parka sporcuyu kardan ve soğuk rüzgârlardan korur. Güneş yanığına karşı koruyucu krem kullanmak gerekir. Kar ya da güneş gözlüğü göz kamaşmasını ve olası bir kar körlüğünü önler.

    Bir kış sporları merkezinde insan paten, kayak ve çeşitli kızak türleri arasında seçim yapabilir. Buralarda ders veren profesyonel öğretmenler ve her düzeydeki sporcu için özel kayak ve kızak yolları vardır. Gelişmiş kış sporu merkezlerinde turistlere verilen hizmetin yanı sıra çeşitli kayak ve paten yarışmaları da yer alır.

    Yaz Olimpiyat Oyunlarıyla aynı yıllarda düzenlenmeye başlanan Kış Olimpiyat Oyunlarının ilki 1924’te Fransa’da yapıldı. Bu oyunlara katılan ülkelerin sayısı kış sporlarının pek çok ülkede sevildiğini göstermektedir. Kış Olimpiyatları’nda yer alan sporlara ilişkin ayrıntılı bilgi için BUZ HOKEYİ; KAYAK; KIZAK YARIŞI; PATEN maddelerine bakınız.

Kış Sporları Resimleri