Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Bavyera

  • Okunma : 842

BavyeraAlmanya'nın güney-orta kesiminde eyalet. Nüfusu bakımından aynı adlı tarihsel bölgenin en büyük, ülkenin de Nordrhein-Westfalen'dan sonra ikinci büyük eyaleti olan Bavyera eyaletinin yüzölçümü 70 553 km², nüfusu 11 221 000'dir. Merkezi Münih (ülkenin nüfus bakımından üçüncü büyük kentidir) olan eyalette, öteki önemli kentler arasında Nürnberg, Augsburg ve Würzburg sayılabilir.

Bavyera dört doğal bölgeyle çevrilidir: Franken Jurası, Bohemya Ormanı, Bavyera yaylası; Bavyera Alpleri. Bavyera yaylasında yükseltiler genellikle 400 -1 000 m arasında değişir; en alçak kesimler (200 - 400 m yükselti) İnn ve Tuna vadilerindedir. Ocak ayı sıcaklık ortalaması -2 °C, temmuz ayı sıcaklık ortalaması 18 °C dolayında olan eyalette, sıcaklıklar yükseltiye bağlı olarak değişir. Ortalama yıllık yağış 760 mm'dir. Eyalet toprakları Tuna, İnn ve Main ırmakları tarafından akaçlanır. Halkın % 67'si katolik, % 24'ü protestandır. Özellikle güney kesim, koyu sofu katoliklerin yaşadığı bir bölgedir.

Romalılar tarafından ele geçirilen, sonra Germenler tarafından işgal edilip, 788'de Karolenj İmparatorluğu'na katılan Bavyera bölgesi Orta Çağ'dan önce Welf-ler, 1180'den sonra da Wittelsbach dükleri tarafından yönetildi. 30 Yıl Savaşları'mn (1618-48) başlıca katolik önderi dük Maximilian döneminde bir seçici prensliğe dönüşüp, Avusturya ; Veraset Savaşları (1740-48) sırasında seçici prens Karl Albert, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu tahtına çıktı.

1806'da Fransa korumasında bir krallığa dönüştürülen Bavyera, Napolyon'un son yenilgisi sırasında Fransa'ya karşı koalisyona katıldı. XIX. yy'da Bayvera kralları, özellikle de Ludwig I ve Ludwig II, sanatın gelişmesini büyük ölçüde desteklediler. Prusya'ya karşı Avusturya'yla ittifak yapan, Avusturya'nın yenilmesinden sonra yeniden Prusya'ya yaklaşan Bavyera Krallığı, 1871'de Alman İmparatorluğu'nun bir parçası oldu.

Birinci Dünya Savaşı sonunda Wittelsbach sülalesinin devrildiği Bavyera'da, Kurt Eisner sosyalist bir cumhuriyet kurduysa (1919) da, cumhuriyet bir ay sonra askerî bir darbeyle yıkıldı. Nasyonal Sosyalist Parti'nin kurulduğu ve Hitler'in 1923'te Münih'te ilk darbe girişiminde bulunduğu Bavyera, o tarihten sonra nazilerin başlıca merkezlerinden biri oldu. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD işgal bölgesinde kalıp, 1940'ta Batı Almanya'nın bir parçası oldu.

Not: Almanya'nın orta-güney kesiminde yer alan Bavyera eyaleti, yerel geleneklerini titizlikle koruyan bir bölgedir. Özellikle birasıyla ve XVIII. yy'dan kalma rokoko üslubunda kiliseleriyle ünlüdür.