Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Fovizm

  • Okunma : 626

FovizmXX. yy'ın ilk yarısında Fransa'da ortaya çıkan resim akımı. 1905 te Paris'te bir ressamlar topluluğu, Henri Matisse'in önderliğinde, parlak renkler, anlatımlı fırça darbeleri ve düz kompozisyonlarla oluşturdukları resimlerle sanat dünyasında gerçek bir şok etkisi yarattılar. Eleştirmen Louis Vauxcelles'in sergiyi gezerken bu ressamları “vahşi canavarlar" anlamında “fovistler" diye nitelendirilmesiyle uzun süre aşağılayıcı bir anlamda kullanılan bu sözcükten fovizm terimi türetildi. Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, nabiler ve izlenimciler, fovizmi büyük ölçüde etkilemişlerdir. Ayrıca fovizme bağlanan ressamlardan Gustave Matisse, Albert Marquet, Georges Rouault, Charles Camoir, Jean Puy ve Henri Manguin Paris Güzel Sanatlar Okulu'nda, öğretmenleri Gustave Moreau'dan etkilenmişlerdir. Andre Derain ve Maurice de Vlaiminck, Chatou'da birlikte çalışmışlardır. Le Havre'dan bir topluluk (Achille Emile Orthon Friesz, Raoul Dufy ve Georges Braque), fovistlere Matisse'in çalışmalarını gördükten sonra katılmışlardır. Hoilandalı ressam Kees van Dongen de, fovizme Paris'e yerleştikten sonra bağlanmıştır.

Fovistler hiçbir zaman kuramsal bir manifesto yayınlamamışlardır. Matisse'in kendisi de, bir süre sonra fovizmi nitelendiren içten geldiği gibi taşkın renk kullanımından, daha dekoratif bir biçimciliğe kaymıştır. Ama fovizm kısa ömürlü bir akım olmasına karşılık, etkisi açısından önemlidir: Alman dışavurumcuları, özellikle Kandisky, Alexey von Jawlensky ve Die Brücke topluluğu, bu akımdan oldukça etkilenmişlerdir. (Bk. DIŞAVURUMCULUK.)

Fovistler geçmişin sanat geleneğinden ilk kopuşu temsil eder. Akımın üyelerinin renk, çizgi ve fırça darbelerini anlatımcı kullanımları, resim sanatının, Batı sanatında Rönesans'tan başlayarak süregelen "temsili" beklentilerden kurtulmasını sağlamıştır. Özet olarak fovizm, XX. yy. sanat akımlarının ilk patlamasıdır.