Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İçgüdü

  • Okunma : 618

İçgüdü, Canlılarda, öğrenmeye ya da bilinçli çabaya gerek göstermeyen, karmaşık davranış biçimlerini harekete geçiren mekanizmayı belirten terim. İçgüdüsel davranışlar kalıtımsaldır ve organizmanın belirli rolüne uyacak biçimde uyarlanma evrimi geçirirler; her biri yalnızca belirli bir türe özgü, ama o türün bireylerinde ortak özelliklerdir. Çiftleşme, vb. hayvan davranışlarında içgüdü özel önem taşır.

Beslenme ve savunma gibi daha genel davranışların kökeninin de içgüdüsel olabileceği ileri sürülmektedir. Kuşların çoğu, bazı çekirgeler, kurbağalar, vb. hayvanlar, eşlerini kendilerine çekmek için içgüdüden kaynaklanan sesler çıkarır ya da öterler. İçgüdüsel davranışların ortaya çıkması için bir uyarıcı ya da harekete geçirici gerekir. İçgüdüyü harekete geçiren etmen, ancak organizmanın içindeki ve dışındaki kofullar elverişli olduğu zaman ortaya çıkar. Kuşların çoğunda gözlenen, çiftleşme mevsimi dışında parlak ve göz alıcı renkteki tüylerin dökülmesi, buna örnek gösterilebilir.

İnsanda içgüdü, genellikle zekânın arkasına yerleşmiştir ve yalnızca heyecan, düş, tutku gibi zekânın işe karışmadığı durumlarda ortaya çıkar.