Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kiviler

  • Okunma : 486

Kiviler, Yeni Zelanda'da yaşayan 3 türü bulunan uçamayan kuş takımı (Bil. a. Apterygiformes). Apteriks cinsini oluşturan, Yeni Zelanda'nın simgesi olan (ülkenin paraları, pulları, vb. üstünde resimleri bulunur) kiviler takımı üyeleri, iri bir tavuk büyüklüğünde, büyük kafalı, uzun ve hafifçe kıvrık gagalı kuşlardır. Yaklaşık 5 cm uzunluğunda kanatları bulunmakla birlikte, telekleri karmaşık bir kıl demetini andıran bu kanatlarla uçamaz, kısa bacakları üstünde salınarak dolaşırlar. Burun delikleri gagalarının ucundadır. Miyop olduklarından, zarlı meyveler, solucanlar, vb. besinleri gelişmiş kokualma duyularının yardımıyla bulurlar. Takımın örnek türü kivi (Apterix australis), yerdeki çukurlarda yuvalanır. Dişinin yumurtladığı 900 gr'a yakın ağırlıkta iri yumurtanın üstünde, erkek 11 hafta süreyle kuluçkaya yatar.

Not: Kiviler takımının örnek turu kivi (Apteryx australis) tuhaf görünüşlü bir kuştur; dişisi, ağırlığının onda biri ağırlıkta bir yumurta yumurtlar.

Kivilerin boyları, türlerine göre 45-85 cm, ağırlıkları 1,25-4 kg arasında değişir; omuzdan yere yükseklikleri 30 cm kadardır.