Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kültür

  • Okunma : 298
Kültür Resim

Kültür sözcüğü “ekin ekme, yetiştirme” anlamındaki culture sözcüğünün Fransızca okunuşuyla dilimize yerleşmiştir. Tıpkı bir çiftçinin önce sürerek, sonra tohum serperek bir toprağı ekip ürün yetiştirmesi gibi, bir insan da eğitim yoluyla “yetiştirilir” . Bu anlamda kültür insana yeni şeyler katar. Günlük dilde “kültürlü insan” denince, eğitim görmüş, bilgili, görgülü biri anlaşılır. Birkaç yabancı dil bilen, resim, müzik ya da tiyatro gibi sanatlarla ilgili kişilere “kültürlü” denir.

    Oysa kültür sözcüğünün bundan daha kapsamlı bir başka anlamı da vardır. Bu ikinci anlamda kültür, belirli bir toplumda ya da toplulukta yetişen insanların öğrendikleri beceri, dil, inanç, davranış ve alışkanlıklardır. Örneğin, İstanbul’da ya da Ankara’da doğmuşsanız, Türkçe öğrendikten başka, büyük bir kentin karmaşasına ayak uydurmayı da öğrenirsiniz. Oysa bir Çin kentinde ya da Peru’daki bir gecekondu mahallesinde doğmuş olsaydınız farklı bir dil öğrenecek, farklı beceriler kazanacaktınız. Çünkü her insan topluluğunun kendine özgü bir kültürü vardır. Bu anlamda kültür, bir insanın yaşadığı toplumdan aldığı tüm beceri ve alışkanlıkları kapsar.

    Bir ulusun, bir halkın ya da toplumun yaşam biçimi olarak da özetleyebileceğimiz kültür kuşaktan kuşağa aktarılır.

    Sürgit değişim ve etkileşim içinde olan kültürler arasında teknolojik buluş, dil, yiyecek, içecek, tarım yöntemleri, edebiyat, sanat gibi birçok konuda sürekli bir alışveriş vardır.

    Bir zamanlar her kültürün belirli bir ırkla, bağlantısı olduğu düşünülürdü. Bugün böyle olmadığını biliyoruz. Kültür ve ırk birbirinden bütünüyle bağımsızdır. Bir insan kendisini ırksal açıdan belirleyen birtakım fiziksel özelliklerle doğar, ama bir kültürle doğmaz. Çölde yaşayan ilkel kavimlerden Buşmanlar’ın çocukları, eğer kendi toplumlarında büyürlerse, Buşman kültürünü edinirler. Eğer küçük yaştan sözgelimi kentli bir Belçikalı ailenin yanında yetiştirilirlerse, fiziksel olarak Buşmanlar’a benzeseler de, kültürel açıdan Belçikalı olurlar. Buşmanlar’ın arasında büyüyen bir İngiliz çocuğu ise, tıpkı onlar gibi, çölde yaşamını sürdürebilmek için avlanmayı, hayvan izi sürmeyi, su içeren kökleri tanımayı öğrenir.

Kültür Resimleri