Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Özgürlük Heykeli

  • Okunma : 270
Özgürlük Heykeli Resim

Özgürlük Heykeli ya da Dünyayı Aydınlatan Özgürlük adıyla bilinen bu dev heykel ABD’de, New York limanının girişindeki Liberty (Özgürlük) Adası’ndadır. Özgürlük Heykeli ABD ve Fransa arasındaki dostluğun ve özgürlüğün simgesidir.

    Bu, havaya kaldırdığı sağ elinde bir meşale, sol elinde Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihinin yazılı olduğu levhayı tutan bir kadın heykelidir. 46 metre yüksekliğinde, 225 ton ağırlığında olan heykelin kaidesiyle birlikte toplam yüksekliği 92 metredir. Çekiçle dövülerek biçim verilen bakır levhalardan yapılmıştır.

    Fransız heykelci Frederic-Auguste Bartholdi’nin yapıtı olan Özgürlük Heykeli Fransız halkının ABD halkına bir armağanıydı. 1876’da yapımı tamamlanarak Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin (4 Temmuz 1776) 100. yıldönümü için gemiyle New York’a gönderildi; 1886’da yerine dikildi; 1924’te de ulusal anıt ilan edildi. 1986’da yapımının 100. yıl
kutlamaları için onarılarak temizlendi.

    Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği heykelin tabanından kaidenin çevresindeki balkona ulaşan bir asansör vardır. Heykelin tacındaki seyir platformuna ise içinden, döner bir merdivenle çıkılır. Buradan bakıldığında tüm New York kenti görülebilir.

Özgürlük Heykeli Resimleri