Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tahtakuruları

  • Okunma : 242
Tahtakuruları Resim

Tahtakuruları, birçok bitki zararlısının da yer aldığı yarımkanatlılar grubundan, kan emici böceklerdir. Bu böceklerden bazıları kan emerek deride kaşıntı ve kabartılara yol açmakla kalmaz, tehlikeli hastalıkları da bulaştırabilir. Yaygın biçimde tanınan bayağı tahtakurusu (Cimex lectularius) Cimicidae familyasındandır. Yeryüzünün hemen her yerine yayılmış olan bu türün erişkinleri kızıl kahverengi, çok yassı, yayvan gövdeli ve 4-5 mm uzunluğundadır. Koku bezleri kötü bir koku salgılar. Geceleri ortaya çıkar, yataklara tırmanır ve uyuyan insanların kanını emer, daha sonra tahta aralıkları, döşeme yarıkları gibi korunaklı yerlere girerler. Bir tahtakurusu 5 dakikada ağırlığı kadar kan emebilir. Emdiği kanı sindirmesi günlerce sürer. Beslenmeden bir yıl, bazen daha çok yaşayabilir. İnsanların yaşadığı temiz olmayan yerler tahtakurusunun üremesine uygun ortamı hazırlar. Dişi tahtakurusu yılda üç ya da dört kez yumurtlar ve her yumurtlama döneminde ortalama 200 yumurta bırakır. Isırığı deriyi örselemekle birlikte, bu türün insana hiçbir hastalık bulaştırmadığı sanılmaktadır.

    Aynı familyada, çeşitli memelilerin ve kuşların kanını emen birçok tür vardır. Bunlar arasında yarasa tahtakurusu (Cimex pilosellus), kırlangıç tahtakuruları (Oeciacus cinsinin üyeleri) ve tavuk tahtakurusu (Haematosiphorı inodora) sayılabilir. Tavuk tahtakurusunun insanların ve domuzların da kanını emdiği bilinmektedir.

    Reduviidae familyasının kan emici üyeleri de tahtakurusu adıyla tanınır. Bu böceklerden insana tehlikeli hastalıklar da geçmektedir. Öbür tahtakurularından çok daha iridirler. Görünüşleri de önemli ölçüde farklıdır. Küçük baş bölümü gövdeden, boyna benzer bir boğumla ayrılmıştır. Gövde sıvılarını emmeye yarayan kısa ve kıvrık gaga, kullanılmadığı zaman ön bacaklarının arasındaki bir oluğa yerleşir. Renkleri genellikle siyah ya da koyu kahverengidir. Güney Amerika’da yaşayan bazı türleri, özellikle çocuklarda ölümle sonuçlanabilen Chagas hastalığını bulaştırır. Asya’nın güney kesimlerinde yaşayan bir türü (Triatoma rubrofasciata) kalaazar hastalığını bulaştıran böcekler arasında yer alır. Çamur tahtakurusu (Reduvius personatus) ise sinek, örümcek gibi omurgasızların yanı sıra evlerde bulunan öbür tahtakurularını avlar. Bazen insana da saldıran bu türün ısırığı ağrı vericidir.

Tahtakuruları Resimleri